Trä och smide

Vindelns folkhögskola erbjuder en ettårig grundutbildning i trä- och smideshantverk. Vi strävar efter att ge de studerande de allra bästa förutsättningarna att utvecklas inom hantverket. Genom ett nära samarbete med professionella hantverkare och skolans duktiga lärare tar du ett steg vidare mot arbetslivet genom denna utbildning.

För att få känsla för trä och dess ursprung hämtar vi virket direkt från naturen och bearbetar det med handverktyg och maskiner. Vi sågar plank ur stocken och torkar det till fint snickerivirke. Vi gör föremål som passar in och förhöjer skönheten i och kring byggnader.
Genom kursens olika arbetsområden utvecklar du goda kunskaper i exempelvis träslöjd smide, möbelsnickeri och bildhuggeri. Du fördjupar dig i designprocessen genom tillverkning av egna föremål och möbler. Du lär dig att göra snygga ritningar och presentationer genom att använda digitala verktyg som SketchUp och Photoshop. Du får även grunder i teckning och färglära samt ytbehandling av trä med lämpliga metoder.
Vi besöker Möbelmässan i Stockholm och gör spännande studiebesök hos yrkesverksamma hantverkare. Vi besöker även andra hantverksskolor för att underlätta ditt val av framtida studier.
Kursinnehåll:
Dessa moment ingår under ditt år hos oss (med reservation för mindre förändringar):
Under höstterminen lägger vi grunderna inom följande arbetsområden:

Smide
I skolans nya smedja tillbringar vi några veckor med att förstå järnets varierande egenskaper och hur det kan bearbetas med olika tekniker.

• Metallära
• Säkerhet i smedja
• Grundläggande varmbearbetning av stål
• Svets
• Vi smider krokar, ljustakar, gångjärn, skålar och spik

Trälära
Trälära är ett teoretiskt moment där vi utvecklar en djupare förståelse för skogen, trädet och vedens olika egenskaper.

• Skogsbruk
• Trädet i skogen
• Trädets struktur, uppbyggnad och egenskaper
• Virkets påverkan vid sågning och torkning
• Förädlade skogsråvaror
• Studiebesök på bland annat sågverk och SLU

Träslöjd
Med utgångspunkt i Västerbottnisk slöjdtradition tillverkar vi diverse föremål för att träna täljgrepp, fiberriktning och formkänsla.

• Skärande bearbetning med handverktyg och svarv
• Vi slöjdar bland annat skedar, krympburkar och tråg
• Slipning av bland annat kniv, yxa, skölp, hyvelstål och bildhuggarjärn

Möbelkonstruktion
I detta moment lägger vi grunderna för hur man konstruerar en möbel. Vi väljer lämpliga träslag som bearbetas med maskiner.

• Tillverkning av möbel efter ritning
• Fogtekniker
• Limning
• Säkerhet i maskinverkstad
• Bearbetning med maskiner
• Underhåll av maskiner

Ytbehandling
Vi går igenom olika färgsystem och diskuterar dess för och nackdelar.

• Olja, linoljefärger, vax, olika typer av lack
• Färglära
• Tillverkning av slamfärg

Under vårterminen fördjupar vi oss inom följande arbetsområden:

Slöjd, bildhuggeri och karvsnitt
Det är dags att ta våra nya kunskaper till ytterligare en nivå. Vi återgår till att utveckla känslan för arbete med handverktyg och formgivning. Nu kommer yrkesverksamma hantverkare i allt högre grad att vägleda dig i hantverket.

• Bildhuggeri
• Karvsnitt
• Slöjdade möbler

Smide
Under denna fördjupning i smide utvecklar vi våra tekniska färdigheter och formkänslan för arbete i metall.

• Större föremål som till exempel ljuskronor, eldkorgar etcetera
• Vi prövar damasksmide
• Konstnärlig gestaltning

Motorsågskörkort
Deltagare på våra hantverkskurser ges möjlighet att ta körkort för motorsåg på nivå AB. Kursen ges av våra duktiga lärare som jobbar på skolan i samarbete med Säker Skog.

För detaljerat innehåll kan du besöka sakerskog.se

Designprocess och prototyptillverkning
Under några veckor har du möjlighet att utifrån en egen idé tillverka föremål. Du väljer själv material och teknik i detta fördjupningsarbete.

• Arbeta i designprocess
• Skiss och ritning
• Arbete med arbetsprover och personlig portfolio

Undervisningen är till största delen lärarledd med inslag av självständiga projekt, där du stimuleras att utveckla din egen kreativitet och att fördjupa dina kunskaper inom valt arbetsområde. Du har möjlighet att under dessa projekt arbeta med arbetsprover för vidare utbildning.
Vi berör områden som ergonomi och människans förhållande till de föremål vi omger oss av. Vi diskuterar kring nutida industrialiserade arbetsmetoder och traditionella hantverkstekniker.
Tidigare deltagare på Trä och smide har gått vidare med studier inom bland annat följande yrkesområden:
• Möbel- och inredningssnickare
• Smed
• Snickare
• Slöjdare
• Formgivning
• Möbeldesign
• Konsthantverkare
• Slöjdlärare
• Hemslöjdskonsulent
• Möbelrenoverare
• Ingenjör
• Arkitekt
Kostnader:
Undervisningen är kostnadsfri. Tillkommer gör materialkostnader (1500 kronor/termin)  samt en extra avgift för dig som vill ta motorsågskörkort (1000 kronor).

Trä och smide

Andreas Neves, kursföreståndare