Färg och form i inredning

I en tid då produktionsprocesserna går allt snabbare blir kunskap och känsla för hantverket ännu mer efterfrågat. Bra, formstark design, kräver duktiga, färgstarka formgivare! Välkommen till en utbildning med fokus på det kreativa hantverket.

Vindelns folkhögskola erbjuder en ettårig grundutbildning inom färg- och formgivning, av föremål och interiör. Utbildningen lägger även stor vikt vid hantverkskunskaper i bland annat keramik och glas, samt olika trycktekniker för textil och papper. Vi arbetar också med att utveckla ett ekologiskt hållbart förhållningssätt i designproduktionen.
Centralt i utbildningen är formgivning, teckning och färglära. Vi jobbar med bild- och rumskomposition, objekt- och mönsterformgivning och inredning. Du får lära dig olika målningstekniker, experimentera med material, samt lära dig grunderna i tredimensionell gestaltning genom prototypframställning och installation. Du får även göra planritningar analogt och digitalt.
Undervisningen varvas med studiebesök och självständiga projekt, där du som studerar stimuleras att utveckla din egen kreativitet och att fördjupa dina kunskaper inom valt arbetsområde. Du har möjlighet att under dessa projekt arbeta med arbetsprover för vidare utbildning. Under läsårets gång är tre större projekt inplanerade: Ett armaturprojekt samt ett inredningsprojekt.
Kursinnehåll: Dessa moment ingår under ditt år hos oss (med reservation för förändringar):

Teckning och skissteknik
• Blyerts och kol
• Tusch
• Perspektivteckning
• Modellteckning
• SketchUp (skiss- och ritningsprogram)

Färg
• Färglära
• Övningar
• NCS (natural colour system)
• Måleri tekniker i bland annat akvarell

Materialkurser
• Trä och trälära
• Keramik, grundkurs
• Glastekniker (fusing och tiffany)

Digital bildbehandling
• Photoshop

Stilhistoria
• Föreläsningar
• Eget fördjupningsarbete

Projekt återbruk
• Hållbar design och resurser
• Återbruksworkshop
• Formgivning och tillverkning av återbruksmöbler

Armatur och belysning
• Föreläsning och workshop om belysning
• Formgivning av armatur i keramik

Mönsterformgivning
• Design av eget tapet- eller tygtryck
• Screentryck
• Linoleumtryck

Studiebesök
• Projektrelaterade
• Besök på Formex eller möbelmässan
• Besök på relevanta utbildningar

Inredning
• Skalritning
• Färgsättning
• Ljussättning
• Möblering
• Måleri, tapetsering och ytbehandling
• Planering och genomförande av inredningsprojekt

Tonvikten ligger på att utveckla din kreativa förmåga och ger därmed en bra grund för fortsatta studier inom bland annat design, formgivning, konst och inredning.

Färg och form i inredning

Inga förkunskaper krävs. Till ansökan skall du bifoga ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå utbildningen. När du börjar hos oss är det en fördel om du har en bärbar dator, vi ser också gärna att du har installerat programvarorna Photoshop, Illustrator och SketchUp.

Jenny Fahlgren, kursföreståndare
E-mail: jenny.fahlgren@vindelnsfolkhogskola.se