Allmänna kockskolan

Det finns ett stort behov av yrkesskickliga kockar som kan laga mat från grunden. Vår kockutbildning ger specialkunskaper om hållbarhet och hälsosam kost som efterfrågas på dagens arbetsmarknad.

Vi arbetar med säsongsanpassad matlagning och traditionella tekniker som exempelvis att syra, sylta och röka. Vi strävar efter att eliminera matsvinn och använder oss av ekologiska och närproducerade råvaror i mån av tillgång. Vi värnar om miljön genom helhetstänkande.
I utbildningen ingår olika tillagningstekniker som exempelvis långkok, sous vide och tryckkokning. Andra moment är livsmedelskunskap, näringslära, ekonomi, styckning, specialkost, hygien, bakning och odling. Kursen är praktiskt orienterad.
Du som studerar vid Allmänna kockskolan får även möjlighet att läsa in grundläggande behörighet till högskola. Efter avslutade studier kan du söka arbete som kock eller fortsätta studera vid till exempel universitet.
Vindelns folkhögskola har bred erfarenhet av arbete med människor som av olika orsaker har låg studiemotivation och vi kan uppvisa goda resultat. Kombinationen av praktisk och teoretisk utbildning stärker självförtroendet hos den studerande.
Utbildningen riktar sig i första hand till ungdomar som inte påbörjat eller som hoppat av gymnasiestudier. Andra intresserade antas i mån av plats. En kommun kan besluta om att en elev ska få gå utbildningen och betalar då för platsen. Antalet studieplatser är begränsat till åtta (8).

eu-flagga3 Allmänna kockskolan drivs som ett IVA-projekt, med stöd från Europeiska socialfonden.

Allmänna kockskolan

Peder Gustafsson, kursföreståndare