Att bo på vårt internat

Många beskriver sin tid på folkhögskola som ”det bästa året i mitt liv”. Du som väljer att bo på vårt internat får uppleva mycket mer än bara dagens lektioner. Du delar din vardag med människor som i många fall blir vänner för livet.


Kontakta internatföreståndare Lena Hedman på 070-695 29 96 eller lena.hedman@vindelnsfolkhogskola.se

Vi har en mängd olika aktiviteter för dig som bor på vårt internat. Vi erbjuder träningsmöjligheter i form av gym, gympasal och wellnesslokal för bland annat yoga. Det finns vackra promenadmöjligheter och löpslingor runt skolområdet. Vi har ett uppehållsrum, en biosalong, en bagarstuga, bastu, ett musikrum, fotostudio och ett mörkrum (för analog fotografering). Dessutom har du möjlighet att använda skolans olika verkstäder efter ordinarie skoltid.
Internatet består av fyra olika studerandehem: Hvilan, Roma, Tuna och Svitjod. Våra boenderum är mellan 15 – 20 kvadratmeter stora. Sammanlagt har vi 58 sängplatser. På rummen finns säng, sängbord, sänglampa, skrivbord, stol, skrivbordslampa, en liten bokhylla, anslagstavla, fåtölj, litet bord, golvlampa och garderob. Du får inte ta med egna möbler, men textilier som överkast, matta och gardiner får du självklart ha med dig. Vardagsrum med TV, fullutrustat kök (dock utan diskmaskin) och duschrum finns i varje korridor.
Alla som bor på internatet har dessutom möjlighet att kostnadsfritt hyra ett förråd. För dig som vill ta med en cykel har vi cykelförråd. Du kan också låna enklare fritidsutrustning som exempelvis skidor, pjäxor, tält och muurikka.

Studerandehemmet Hvilan
6 rum, varav 3 dubbelrum (9 sängplatser)
Studerandehemmet Roma
24 rum, 24 sängplatser
Studerandehemmet Svitjod
14 rum, 14 sängplatser
Studerandehemmet Tuna
8 rum, varav 3 dubbelrum (11 sängplatser)
Studerandehemmet Hellas
13 rum, varav 1 handikappanpassat (13 sängplatser). Dusch, toalett och TV på rummet.

Husdjur är välkomna
Som en av väldigt få folkhögskolor välkomnar vi husdjur. Husdjuret måste dock vara rumsrent och du är ansvarig för eventuella skador som kan uppkomma.På grund av allergier hänvisas alla med husdjur till studerandehemmet Tuna. Om du vill ta med dig din fyrbenta vän, måste du kontakta internatföreståndare Lena Hedman i förväg.

husdjur


Alkohol,- drog- och rökförbud
Vindelns folkhögskola har en drogpolicy som innebär att du inte får använda eller inneha någon form av droger inom skolans område. Med droger avser vi alkohol, narkotika, dopingpreparat och övriga preparat som inte är förskrivna av läkare. Studerande och personal har ett gemensamt ansvar för att alla som kommer hit ska få studera i en stimulerande och avspänd miljö. Trivsel och sammanhållning kan lätt slås sönder av drogbruk. Effekten kan bli att hänsyn och solidaritet försvinner.
Självklart råder det också totalt rökförbud inomhus (även på boenderummen). Rökning får endast ske på anvisad plats utomhus.
Miljöarbete och källsortering
Skolan har antagit en miljöpolicy, vilket bland annat innebär att alla sopor på boendet ska sorteras. Vi hoppas att du respekterar vårt beslut att arbeta för ett ekologiskt hållbart samhälle.
Hyran
Om du bor på internatet betalar du 3990 kronor per månad (september – maj) för boende, frukost, lunch och middag. Om du väljer att bo på studerandehemmet Hellas (dusch, toalett och TV på rummet) blir priset istället 5185 kronor per månad. Frukost och lunch serveras måndag – fredag, middag serveras måndag – torsdag. Alla rum är enkelrum. Om du önskar bo i dubbelrum – kontakta internatföreståndare Lena Hedman. I priset ingår inte kost för undervisningsfria dagar. Tillgång till kök, där du bland annat kan laga egen middag, finns i anslutning till ditt boende. Du som bor på internatet betalar 500 kronor i nyckelpant. Dessa pengar får du tillbaka när din utstädning godkänts och du lämnat tillbaka nyckeln.
Försäkringar
Som studerande på Vindelns folkhögskola är du olycksfallsförsäkrad under skol- och fritid. Denna försäkring omfattar inte personliga tillhörigheter. Det är därför viktigt att du ser till att du har en egen hemförsäkring som täcker din vistelse på skolan. Om du har med ett husdjur ska du ha en försäkring som täcker eventuella skador som djuret orsakar.
Husvärdar
Varje korridor i våra studerandehem utser en så kallad ”husvärd”. Husvärdarna fungerar som en länk mellan dem som bor på internatet och skolan. Husvärdarna har ansvar för att lyssna in synpunkter och idéer samt att framföra information.
Så tar du dig hit
Vindeln ligger cirka 60 kilometer från Umeå. För dig som åker bil har vi en stor parkeringsplats, där motorvärmare finns att hyra mellan 15 oktober och 15 april. Om du istället föredrar att ta buss, så är restiden från Umeå cirka 1 timme. Bussarna går relativt ofta och du kan dessutom ta dig till bland annat Lycksele.
Ett stenkast från skolan finns järnvägsstationen. Pendeltåg mellan Umeå och Vindeln avgår flera gånger per dag och tar ungefär 45 minuter. Med nattåg kan du dessutom ta dig direkt till Stockholm och Göteborg.
Närmaste flygplats finns i Umeå. Restid Stockholm – Umeå är cirka 50 minuter. Åtta olika flygbolag trafikerar flygplatsen, bland annat SAS och Norwegian.

Bilder på fritidenOm Vindelns folkhögskola

Vindelns folkhögskola har erbjudit kunskaper och erfarenheter för framtiden sedan starten 1905. Det har visat sig vara ett koncept som håller. Våra utbildningar är av hög kvalitet. Vi har en lugn och kreativ studiemiljö. Tillsammans praktiserar vi demokrati och solidaritet som ett sätt att ta ansvar. Hos oss sker många spännande möten, workshops och föreläsningar.

Välj den utbildning du söker


Dina personuppgifter

Förnamn:

Efternamn:

Ditt personnummer:

Exempelvis 1988-08-08 - 8808. Om svenskt personnummer saknas ange 0000 som fyra sista siffror.

Din e-post:

Ditt telefonnummer:

Bostadsadress:

Postnummer:

Ort:

Län:


Är du född i Sverige? JaNej
SCB (Statistiska Centralbyrån) för statistik över hur många utrikesfödda som går på folkhögskola.


Upplysningar om närmast anhörig

Förnamn och efternamn:

Släktband:

Telefonnummer:

E-post:


Din utbildningsbakgrund


Referenter
Två referenter ska alltid anges. Det är personer som känner dig, exempelvis lärare, arbetsledare, idrottsledare eller någon från en förening du är aktiv i. Som referent får du inte ange släktingar eller vänner.

Namn, titel och telefonnummer (dagtid):

Namn, titel och telefonnummer (dagtid):


Internat
Du som väljer att bo på vårt internat får uppleva mycket mer än dagens lektioner. Du delar din vardag med människor som i många fall blir vänner för livet.

I dagsläget erbjuder vi endast internatboende för dem som studerar vid någon av våra utbildningar i Vindeln. Om du sökt till allmän kurs i Umeå eller Åsele, så väljer du alternativet utan internatboende.


Personligt brev
Vi vill att du skriver ett brev där du berättar lite om dig själv och varför du vill gå den utbildning du valt.


Bilagor
För att behandla din ansökan behöver vi styrkta (vidimerade) kopior av dina skolbetyg och eventuella arbetsbetyg/intyg. Du kan antingen scanna in originaldokumenten eller fotografera dem med din mobiltelefon. Tänk på att dokumenten måste vara läsbara, även namnteckningen på dem som vidimerar. Om du hellre vill skicka in kopiorna via vanlig post, går det självklart bra.

Jag har tagit del av och tänker följa skolans drogpolicy och ordningsregler. Min ansökan innehåller korrekta uppgifter


All undervisning vid Vindelns folkhögskola är avgiftsfri och läroböcker finns att låna. Kostnader för förbrukningsmaterial, längre studieresor och praktik utanför skolan får du dock betala själv.

Kostnader för dig som bor på vårt internat
Du som bor på vårt internat betalar 3990 kronor per månad för logi, frukost, lunch och middag (september – maj). Om du vill ha dusch och toalett på rummet blir kostnaden istället 5185 kronor per månad.

Frukost och lunch serveras måndag - fredag. Middag serveras måndag - torsdag. I priset ingår ej kost för undervisningsfria dagar och därför finns tillgång till kök för matlagning i anslutning till ditt boende.

Du betalar 500 kronor kontant i nyckelpant. När du återlämnar nyckeln får du tillbaka 500 kronor förutsatt att du fått godkänt för utstädning av ditt rum samt gemensamma utrymmen.

Kostnader för dig som inte bor på internatet
Om du inte bor på internatet betalar du 1500 kronor per läsår i serviceavgift (faktura i september). I serviceavgiften ingår bland annat fika i samband med gemensamma informationsträffar och tillgång till gym, bastu, gympasal, wellnessrum, musikrum, bio och uppehållsrum (vilka även de som bor på internatet naturligtvis kan nyttja). Du som ej bor på internatet kan köpa häften med 10 lunchkuponger för 550 kronor. Enstaka luncher kostar 60 kronor. Medhavd mat kan värmas i våra pentryn.

Materialkostnader
Du som studerar Byggnadsvård, Färg och form i inredning, Hälsopedagog eller Trä och smide betalar 1500 kronor per termin för kursmaterial. Du som studerar Spa- och hudterapeut betalar 2000 kronor.