Tycke uppstod när Siri och Gustav träffades på folkhögskolan

Text: Linda Lundqvist Foto: Ingiberg Olafsson

Ett gift par som går en vecka på synkursen berättar hur Vindelns folkhögskola gått som en röd tråd genom deras liv. Siri och Gustav Sandberg är båda före detta studerande, träffades på en återträff, och gifte sig.

1950 började Siri på skolan, 21 år gammal, på vad som då kallades grundkurs och idag heter allmän linje.
– Då jag gick här var allt förbjudet, berättar Siri. Att umgås på rummet var i det närmaste en dödssynd.
– Det syndades mycket, tillägger en kvinna vid bordet glatt. Hon är också före detta elev, som nu också går på synkursen, men hon vill helst inte vill berätta sitt namn.
– Varannan lördagkväll var det samkväm i gympan. Vi lekte folklekar och vid sällsynta tillfällen var det dans, fortsätter Siri. Hemresor beviljades endast i undantagsfall. Men vi trivdes mycket bra här på skolan ska du veta!
Gustav gick även han grundkurs och började 1965. Han var då 37 år gammal och hade en bakgrund som jordbrukare.
– Det tog lite tid att vänja sig, säger han. Att sätta sig i skolbänken som vuxen och lyssna istället för att arbeta. Men det gick bra till sist, fast det var en väldig omställning.
– Jag var ju ung, inflikar Siri. Jag sög åt mig kunskapen. Rektor Segerståhl hade bland annat historia och han var en fantastisk berättare.
Det var ett 65 års-jubileum på skolan 1970, med en återträff av gamla elever.
– Skolpersonalen släpade ner oss mot älven för att vi skulle göra något. Jag och Gustaf hade gemensamma bekanta och började samtala. Vi bytte telefonnummer, berättar Siri.
– Det var såklart jag som fick fråga om numret, säger Gustav. Men jag sålde försäkringar då och använde det som ett svepskäl för att få hennes nummer. Det är ett bra tips förresten, säger han och skrattar gott.
1979 gifte sig paret. De bor nu i Jämteböle utanför Vännäs.
– Du borde läsa om Jämteböle, säger Gustav. Carl von Linné var där på sin lapplandsresa. Han skrev om Jämteböle, på sidan 40 tror jag att det är.
Sen berättar han att han blivit mer och mer synskadad, och att det är viktigt för honom att hålla sig a jour med världen och att han gör det via internet. De tycker båda att synkursen har varit bra för dem.

Intervjuer

Att studera vid Vindelns folkhögskola kan vara ett avbrott i en stressig tillvaro. Det kan också vara en chans att läsa in gymnasiet eller en början på en yrkeskarriär. Under denna rubrik har vi samlat intervjuer med tidigare studeranden. Personer för vilka folkhögskolan betytt mycket.